Ekologiskt blir alltmer logiskt
Min tanke, även om den kan uppfattas som radikal, är att jag är orolig för världen som vi lämnar åt våra barn. Därmed började jag för några år sen tänka ekologiskt. När vi flyttade ut till gården läste jag en bok om naturligt jordbruk och lärde mig vad konstgödsel gör med markerna. Vad konsekvenserna blir för skörden och på det stora hela, även miljön. Henke och jag hade ett samtal för en tid sedan efter att han upprepade gånger nämnt att han väntar på att vårt ekologiska cert ska gå ut för markerna så vi kan börja använda konstgödsel. Tidigare har jag bara svarat att jag inte vill använda konstgödsel och att skörden blir för skarp till hästarna. Jag fick helt enkelt förtydliga mina tankar och nu är vi helt på samma nivå. Här kan man verkligen göra ett aktivt val som lantbrukare för att bidra till en hållsam miljö för moder jord.
Nästa steg blev att börja handla ekologiskt, när det går. Vi insåg snabbt att det inte skiljde mycket på basvaror och att utbudet i vår butik var jättestort. Kan vi lägga hundra kronor extra varje gång vi storhandlar för att bidra till en hållsam miljö så gör vi gärna det. Vi har ju trots allt bara en jord.
Min senaste upptäckt är en ny forskning som visar på att man blir av med ca 90% av alla gifter i kroppen efter att ha ätit ekologiskt under en veckas tid. Då kan man ju börja fundera på vad all cancer och alla allergier kommer ifrån som ständigt ökar hos den mänskliga befolkningen. Har inte alls tänkt på den biten innan, det är nog något jag börjat fundera på sen jag blev gravid. Man vill ju erbjuda sina barn så hälsosam mat som möjligt. Innan har jag bara tänkt på halvfabrikat såsom chicken nuggets, snabbmat och annan skit som många ger sina barn pga tidsbrist. Jag skulle aldrig äta det själv och skulle aldrig ge det till mina barn. Men det är först på senare tid som jag börjat fundera över besprutning, särskilt efter att de gick ut med hur giftigt det är med vindruvor. Har inte köpt vindruvor en enda gång sen dess.
Jag kan även tänka mig att mina funderingar kring obesprutad mat kom nånstans när vi började producera eget kött. Djur som vi själva tagit hand om och som bara betat på våra obesprutade marker. Man trodde inte att kött kunde smaka på det sättet. Skulle ha svårt för att äta köpt nötkött igen.
Det hela har lett till att jag funderat alltmer på egen odling av det som kan odlas på hemmaplan. Frukt, bär, potatis, frysbara grönsaker mm. Det blir bara alltmer logiskt att tänka ekologiskt.