Lastning

Det här med lastning är ett eget kapitel. Jag och Firre har kämpat med lastning i över ett år nu men han vill fortfarande inte åka. Har till och med tagit hit tränare utan framgång. Jag ställer höga krav på honom eftersom jag vet vad han kan. Alltså inte vad han gjort några gång innan utan vad han verkligen kan! Jag har därför använt mig av tryck och eftergift. Tryck i linan när han inte rör sig i önskad riktning och eftergift när han lägger energin i rätt riktning. Detta har funkat på de flesta hästar jag arbetat med. Hästar lär sig fort och undviker gärna obehag. På Firre funkar det dock inte! Han är inteligent, envis och självständig. Vill han inte så vill han inte. Man får då utmaningen att motivera honom istället, och tro mig, det ÄR en utmaing.
Efter att det gick så bra med den unghästen jag tränat i sommar och det gick riktigt bra att lasta en av de andra unghästarna som varit här i sommar när han skulle åka hem idag. Jag har tränat honom tidigare i sommar i grundläggande hantering så fick jag blodad tand och valde att ta tag i Firre igen. Vi har inte tränat lastning på tre månader och det är snart dags att åka till Helsingborg igen för nya röntgenplåtar. Jag hade en idé!
De andra hästarna jag har tränat har jag inte haft några känslomässiga band till och jag har utgått från noll vid träning. De ska få självförtoendet att själva vilja gå in i transporten. Så varför inte börja från noll med Firre?
Sagt och gjort, jag började baklänges för där fanns inga negativa minnen. Självlastning, jag började med självlastning. Han sneglade tveksamt på mig och gick sedan rakt in! Vi tränade detta tills han tröttnade på mig och då började jag gå in i transporten och lockade på honom. Han fnös och visade starkt ointresse. Han gick iväg bakom transporten och jag drog tillbaka honom. Då började han leka med mig! Han gick kors och tvärs, ut och in, kände och klämde. Aldrig sett honom sån, men å andra sidan aldrig gett honom utrymmet. Häftig känsla av full närvaro! Inget tryck i linan, ENBART positiv förstärkning. Makalöst resultat! NÖJD!